Niewiele osób wie, że ojczyzną najważniejszego urodzinowego ciasta są Włochy, a pierwsze torty wyrabiano z ciasta chlebowego, słodkich lub suszonych owoców, bakalii i miodu. Z biegiem lat doskonalono wypiek - np. w wieku XVII zastosowano do wypieku obręcze, dzięki któremu ciasto zyskało idealny okrągły kształt, zaczęto łączyć też smaki i tworzyć torty, które przeszły do historii np. tort Sachera (tort czekoladowy z masą morelową), tort schwarcwaldzki (czekoladowy tort z wiśniami), tort Pavlova (tort beżowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami).
Możliwość wykorzystania różnego rodzaju ciasta i różnych mas, stwarza cukiernikom szerokie pole do popisu. I tak, ze względu na rodzaj placka wyróżniamy torty:
- biszkoptowe
- biszkoptowo-tłuszczowe
- kruche
- bezowe
Ze względu na rodzaj masy torty:
- maślane
- kremowe
- owocowe
- sernikowe
- marcepanowe
Ze względu na smaki:
- śmietanowe
- jogurtowe
- czekoladowe
- owocowe
- pralinowe.
Każdy cukiernik ma swoje przepisy i swoje tajemnice wypieków. Każdy z nich chętnie eksperymentuje i dzięki temu w cukierni można zamówić ciasto swoich marzeń i połączyć np. gruszkę z pralinami czy malinę z czekoladą, marcepan z porzeczką. Ponadto, w odpowiedzi na liczne już różne choroby nie tylko układu pokarmowego (cukrzyca) i alergie można zamówić tort, który zawiera składniki nie będące alergenami takie jak: jaja przepiórcze, mleko kokosowe, mąka bezglutenowa, ksylitol, itp. lub torty wegańskie, których składniki mają pochodzenie wyłącznie roślinne.
Bez względu na okoliczność, w cukierniach można zamówić tort nie tylko o żądanym smaku, ale także kształcie i kolorze.