Dom
Oferta
Inspiracje
Zaloguj się
2021 | 26 listopad
Zdrowy tort

Zdrowe torty urodzinowe

Tort - ciasto, bez którego ciężko wyobrazić sobie jakiekolwiek urodziny, może mieć najróżniejsze smaki, kolory, kształty. Mistrzowie cukierni potrafią stworzyć torty wyglądające niczym prawdziwe dzieła sztuki. Jednak czy te ciasta, nierzadko ociekające cukrem i barwnikami, są zdrowe?

Moda na zdrowe i naturalne składniki nie ominęła branży cukierniczej. By torty urodzinowe nie straciły pysznego smaku i fantastycznego wyglądu wcale nie potrzeba mnóstwa cukru, masła, wypełniaczy czy sztucznych barwników. Większość cukierni dokłada wszelkich starań, by wszystkie składniki do upieczenia tortu były pochodzenia naturalnego, najwyższej jakości - jajka eko lub z wolnego chowu, mąka orkiszowa lub pełnoziarnista, sezonowe świeże owoce od sprawdzonych dostawców. Co więcej, wiele z nich poszło o krok dalej - w ich ofercie pojawiają się pozycje dla alergików lub osób będących na dietach, niezawierające m.in. cukru, glutenu, laktozy, opcje wegańskie.

Jak smakuje zdrowy tort? Jest słodki, choć nie ma w nim cukru. Skąd zatem pochodzi ta słodycz? Od dodanych owoców, bakalii, czekolady, musów, ksylitolu. Jakie ciasto ma zdrowy tort? Delikatne, lekko mokre. Kolor zależy od wybranego smaku i dodatków. W jaki sposób uzyskano kolory na torcie? Elementy dekoracyjne zabarwione zostały w sposób naturalny - jako barwników używa się m.in. buraków.

Czy zdrowe torty mają szansę na przetrwanie, czy też zostaną wyparte z ofert i zapomniane, gdy skończy się moda na zdrowe jedzenie? Choć torty nie należą do ciast, które są często spożywane, zdecydowanie mają szansę na stałe zagościć w menu cukierni. Po pierwsze dlatego, że zmienia się mentalność i wiedza ludzi na temat zdrowego odżywiania. Po drugie dlatego, że mali konsumenci, gdy wyrobią sobie dobre nawyki, zawsze sięgną po zdrowszą alternatywę, która przecież świetnie wygląda i smakuje.