Najważniejsze, od czego musisz zacząć to spisanie: ilu gości się spodziewasz, jaki masz na to budżet, jakie są preferencje gości. Część z zaproszonych może nie jeść mięsa, a inni mogą mieć alergie pokarmowe. Menu na Komunię musi być zaplanowane tak, by nie stresować się, że ktoś z uczestników przyjęcia nie będzie mógł spożyć posiłki.
Podajemy Wam standardowe ilości potrzebnych artykułów spożywczych na 1 osobę (w gramach):
mięso z kośćmi 125-200,
mięso bez kości 100-125,
ryby z ośćmi 250,
ryby bez ości 150-200,
kiełbasa 75-100,
ser 50,
twaróg 50-125,
jaja 1-2 szt,
warzywa 125-250,
ziemniaki 250-500,
grzyby świeże 125-250,
owoce 125-250,
artykuły mączne 100-125,
warzywa strączkowe 100-125,
kasza, ryż 100,
pieczywo 100-150.
A teraz do rzeczy! Menu powinno zawierać przystawki, obiad (zupę oraz drugie danie), deser i przekąski.
Przystawki:
Obiad:
Deser:
Przekąski:
Smacznego!